De Italiaanse keuken omvat de inheemse kookkunst van het Italiaanse schiereiland.
Deze keuken is zeer gevarieerd en seizoensgebonden.
Er wordt veel belang gehecht aan het gebruik van verse ingrediënten.
Elk gebied heeft zijn eigen specialiteiten.
De Italiaanse keuken is in vele landen bekend, en wordt wijd geïmiteerd.
Internationaal vindt men pizzeria's en in veel huishoudens worden er op de Italiaanse keuken gebaseerde pastagerechten gemaakt.
De basis voor de hedendaagse Italiaanse keuken werd gelegd door Pellegrino Artusi in zijn alom bekende kookboek La Scienza in Cucina e l'Arte di Mangiar Bene.
In dit werk probeerde hij de Italiaanse keuken samen te vatten en nieuw leven in te blazen, onder andere door het gebruik van traditionele ingrediënten.
Artusi had de opvatting dat zelfs een arm Italië het plezier van goed eten kon ondervinden.
Hierin werd hij beïnvloed door de filosofie van de cucina povera.
Vrij vertaald betekent dit "armeluis keuken".
Deze kookstijl is gericht op het ten volste benutten van ingrediënten en staat aan de basis van de Italiaanse keuken.
Een hedendaags standaardwerk over de Italiaanse keuken is de Zilveren Lepel.
BRON
Geen opmerkingen:
Een reactie posten